2012-07-17 11:49:11• hírek • Kocsis Zoltán

Az autótolvajok két lépéssel mindig a rendőrök előtt járnak

A Szatmár Megyei Rendőrség adatai szerint 2012 első hat hónapjában 59 gépkocsiból való lopást jelentettek Szatmár megyében - 46 eset városi környezetben történt. Az év első felében négy járművet loptak el a megyében, de valamennyit csak használták, majd sorsára hagyták.

Figyelemfelkeltő, megelőző, tájékoztató kampányt szervez a Szatmár Megyei Rendőrség , melynek célja, hogy tudatosítsa a szatmári autósokban saját felelősségüket az esetleges autóból való lopások illetve autólopások terén.

Gyakorlatilag nincs olyan autó, amit ne lehessen ellopni vagy feltörni, erősítette meg a rendőrség munkatársa az ismert közhelyet. „Az autótolvajok legalább két lépéssel mindig előttünk járnak. Főleg, ha eltöltenek egy-két évet a jogi egyetemen, ahogy egymás között a börtönöket nevezzük", mondja a szórólapokat osztogató rend őre. „Ennek ellenére fontos, hogy legalább nehezítsük meg a dolgukat", tette hozzá.

A legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk a slusszkulcsot az autóban! A legfontosabb dokumentumokat se hagyjuk soha a gépkocsiban, a biztosító nem fizeti ki a kártérítést a forgalmi engedély és a törzskönyv eredetije valamint a két slusszkulcs felmutatása nélkül. Lehetőleg látható helyre parkoljunk, és szereljünk be riasztóberendezést. A gyártók javaslata is az, hogy abban az esetben, ha az autóban van beépített riasztórendszer, akkor is szereljünk be egy jól eldugott GPS-rendszert illetve egy másik riasztót vagy lopásgátlót. Fontos, hogy ezeket ne a fedélzeti számítógép vezérelje.

Nagyon fontos, hogy amikor elhagyjuk az járművet, minden ablaka legyen felhúzva. Ne hagyjunk semmiféle értékes tárgyat (GPS, táska, fényképezőgép, videó...) az autóban, és főleg nem jól látható helyen. Benzinkútnál se hagyjuk nyitja autónkat és ajánlott menet közben is zárni a központi zárat: hogy forgalmi lámpánál ne tudják erőszakkal kinyitni valamelyik ajtót. Ajánlott valamiféle személyes azonosítót is elhelyezni a gépkocsiban. Ezzel egyrészt könnyebben lehet azonosítani, amennyiben lopás után megtalálják, másrészt viszont a tolvaj is nehezebben tudja eladni mondjuk az azonosítóval ellátott autómagnót.

Vigyázzunk az ablakokra, hogy azok legyenek felhúzva!

Érdeklődésünkre a rendőrség munkatársai elmondták, hogy az autók klasszikus feltörési módja az ablakok betörése: elsősorban az oldalsó szélvédőket vagy a sok modellnél hátul megtalálható kis háromszög alakú ablakokat szokták betörni. A régi Daciákat kis túlzással bármilyen tolvajkulccsal ki lehet nyitni - ezeket a nyugdíjas járgányokat ócskavas gyanánt lopkodják. A jól képzett tolvajok azonban bármilyen lopásgátlót vagy riasztót képesek deaktiválni és olyan műszerük is van, amely a központi zárat vezénylő távirányítót zavarja meg.

A szatmárnémeti hipermarket parkolójában, ahol kedd délelőtt a rendőrség tájékoztató akcióját megkezdte, a nyomozó néhány lépés után máris talált egy autót, amelynek jobb első ablaka nem volt felhúzva teljesen...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: